California Q&A - Video

postet 23.11.2014 kl. 21:43 i kategorien California 2014

Hei dere!

Som lovet kommer det nå en video hvor jeg svaer på california-spørsmålsrunden. Enjoy! :)

 

- MAHARY

EF, penger, å reise alene osv. - California del 1

postet 14.11.2014 kl. 21:16 i kategorien California 2014

Hei dere!

Da var det på tide med de California-innleggene syntes jeg. Har delt alt opp i 4 ulike kategorier slik at det ikke blir for mye å lese på i hvert innlegg. Så det blir altså 4 ulike innlegg. I dette innlegget svarer jeg mest på de grunnleggende spørsmålene. Hvor lenge jeg var der, penger, hvordan det var å dra alene, EF generelt og litt om EF-partyet som var etter reisen.EF Generelt.

Å reise med EF gikk veldig fint. Valgte denne organisasjonen fordi jeg hadde hørt mye om den, og hadde lest en god del blogger fra de som var i California i fjor. Angrer ikke p at jeg reiste med de i det hele tiden. Alt i alt syntes jeg det gikk veldig fint for seg. Selvsagt kan det bli litt mix-up her og der og litt feilinformasjon, men det er nesten uungåelig. Hvertfall når så mange mennesker skal reise rundt i byer de ikke vet noe om. Hadde derfor definitivt reist med EF igjen. De var veldig flinke til å svare på mail osv før reisen og det var veldig mye til hjelp.

I tillegg har de jo en nettside som heter my.ef. Her kan man logge seg inn å se de man skal reise med, snakke med de også videre. Veldig kjekt!

Penger.

Dette er noe som er viktig å ha god kontroll over både før og etter reisen. Reisen koster jo ganske så mye alene, og i tillegg skal du ha penger til mat, ekstraaktiviteter og shopping. 

Jeg bestilte reisen min i september en gang. Da fikk jeg god tid til å spare opp nok penger. Jeg skulle nemlig betaleomtrent hele reisen selv. Mamma og pappa bidro med 10k, resten måtte jeg ordne selv. Og det gikk overraskende greit! Rett etter bestillingen ble det iverksatt full shoppestopp. Det var en periode jeg gikk så lenge uten å bruke kortet at jeg faktisk glemte koden. Haha. Det er kanskje tøft der og da, men det er så verdt det når du kommer til USA og kan handle det de ikke har i Norge :D

Jeg betalte rundt 34k for selve reisen, noe som er ganske mye, men jeg lover at det er verdt det. Hadde jeg hatt muligheten, ville jeg så absolutt gjort det om igjen. 34k er jo ganske så mye penger, og siden jeg skulle betale godt over halvparten selv måtte jeg finne en måte å skaffe penger på. Det var ikke bare bare! Uten fast jobb ble det en liten utfordring, men jeg kom meg i mål! The impossible is possible, dere. Hahah neida. Om du vil vite mer om hvordan jeg skaffet penger osv kan du trykke her.
Å dra alene.

.. gikk veldig fint. Det er nok en ting jeg ikke angreg på at jeg gjorde. Ble kjent med så mange utrolig bra mennesker, at en venninne jeg kjente godt fra før ikke var nødvendig. Tror faktisk at opplevelsen ikke hadde vært det samme om jeg dro med en venn. Hadde antageligvis følt at jeg hadde et viss ansvar for hun, og at jeg på en måte var litt bundet og avhengi av henne, hvis dere skjønner? Tror ikke det hadde vært like lett for meg å bli kjent med folk på samme måte da. 

Men for all del; det er veldig individuelt. Noen liker å dra alene, mens andre ikke. Såklart var det litt rart å dra med 100 mennesker man ikke kjenner, men det er også en opplevelse i seg selv. Man må rett og slett bare komme seg ut av komfortsonen sin og ha et åpent sinn!
EF Reunion Party.

Vel, hva skal jeg si? Okei, helt ærlig? Det var ikke veldig bra. Betalte 200kr for å komme inn og det var veldig sturselig.. Alt vi fikk for de 200kr var en gymsal kvart-full med mennesker, 1 dumle og en kopp vann. Yey. Ikke akkurat det vi hadde forventet oss, men men. hva skal man gjøre? var selvsagt ubeskrivelig kos å se de vi ble kjent med igjen, men det kunne man jo også gjort uten de 200kr. Jaja, så går livet videre.

Da var den litt mer kjedelige delen overstått! Del 2 kommer snaart :)

- MAHARY

Q & A - California

postet 10.11.2014 kl. 16:25 i kategorien California 2014

Hei dere!

Jeg nevnte California-inlegg i et av mine tidligere innlegg, også i en tidligere video. Da var det noen som spurte om jeg kunne ha en spørsmål. Og det kan jeg selvfølgelig! Har jo fortalt at jeg skulle skrive om California i ulike innlegg, og det skal jeg. Må bare finne ut av hvordan. For jeg vet jo ikke hva dere vil vite? Så da setter jeg heller i gang en spørsmålsrunde slik at jeg ikke skriver masse som ikke bryr seg om hehe.

Er fortsatt usikker på hvordan innlegget skal komme ut. Om jeg tar det i video, vanlig svar på spørsmål i innlegg, eller at jeg fletter det inn i et innlegg med masse bilder osv. Hva syntes dere?

 

Tøm dere, virkelig! Spør om alt dere lurer på.

- Hva vil du vite mer om fra språkreisen til California?

- MAHARY

California-Blogg

postet 04.06.2014 kl. 15:00 i kategorien California 2014

Hei alle!

Hvis det fortsatt er noen her, haha.. Long time no see er vel alt jeg kan si! Bloggingen stoppet nok en gang brått, og kan si med en gang at jeg ikke har planer om å fortsette å blogge. MEN, som noen kanskje har fått med seg reiser jeg på språkreise til California i sommer. Og gjett hva? Det er bare 2 uker til(!!!!!!!!!). Altså, tror ikke det heelt har gått opp for meg enda, fordi det er bare sykt. Men hvertfall, i forbindelse med denne reisen tenkte jeg å blogge i løpet av de fire ukene jeg er der! Mest for å holde venner og familie oppdatert, men også for å holde meg selv i oversikt haha.

Altså, kan ikke si jeg kommer til å sette bloggen foran alt, men blogger selvfølgelig når jeg har tid og lyst. Husker jeg syntes det var veldig gøy å følge de som var der i fjor, så kanskje noen av dere syntes det og? Forresten, så tenker jeg å sparke i gang en spørsmålsrunde i forbindelse med dette om noen interresserer seg for det? Kommer nok til å ta en etter reisen også. Og om det er noen ting dere gjerne vil at jeg skal dele så bare skrik ut!

Er det noe du lurer på?

 

- Mahary

Penge$paring

postet 21.10.2013 kl. 18:51 i kategorien California 2014

Hei dere!

Som de fleste vet, så koster språkreisen en god del penger, både med og uten lommepenger. Siden jeg betaler store deler av reisen selv, tenker jeg å dele mine beste tips til hvordan man kan spare opp penger på egenhånd! Nå skal det sies at jeg har konf rett før vi drar, men jeg må jo spare opp en del ved siden av uansett. Og før jeg begynner vil jeg bare si at jeg er ingen ekspert. Dette er min måte å gjøre det på, og foreløpig ser det ut til å fungere, men dette er absolutt ingen fasit.

1 - Shoppestopp er en del av sparingen, særlig hvis du planlegger å dra på språkreise uten at du har spart opp noe særlig i forveien. Jeg brukte over 5000 på bare nettshopping før sommeren i fjord, så dette kommer nok til å bli et ganske tøft år for meg. Men på den andre siden av det, tenker jeg bare på alt jeg kommer til å få kjøpt i Cali! For oss som er veldig glade i å shoppe, kan dette bli en stor utfordring. Derfor kommer jeg med et veldig godt tips, nemlig å byttelåne klær av venninner! Grunnen til at vi shopper så mye, er jo at vi blir lei tingene våre ikkesant? Og hvis man byttelåner klær, kan man ha de klærne til man blir lei, også når man får de gamle klærne tilbake føles det som om du nettopp har storhandlet! Hahah, det høres kanskje litt rart ut, men det er virkelig sykt smart og ikke minst gøy!

2 - Sett opp ett budsjett! Jeg har excel på mac-en min, og det er virkelig en fantastisk måte å sette opp budsjett på! Skal ikke skryte på meg at jeg har laget hele det du ser nedenfor, men har fått veldig god hjelp av pappa. Så hvis du har noen i familien som har en greie for excel ville jeg virkelig anbefalt å spørre dem om en hjelpende hånd. Som dere ser nedenfor har vi satt opp ca. det jeg kommer til å tjene i uken. En ting som er viktig når man setter opp ett budsjett er å ikke være for positiv, vær heller litt forsiktig med hvor mange nuller du legger til! For det er myye bedre å se at man tjener mer enn det man har satt opp, enn å finne ut av at man ligger under budsjett, right? Vi, eller pappa da, ar satt opp hva vi ca. tror jeg kommer til å tjene og i kolonnen vedsiden av skriver jeg hva jeg faktisk tjener. Og ved hjelp av autosummer på kryss og tvers får jeg hvor mye jeg har nederst i hjørnet. Veldig greit og ikke så vaskelig heller, selv om det ser slik ut!
3 - Ukelønn er foreløpig en av mine viktigste inntekter intill jeg har fått meg fast jobb. Jeg får i utgangspunktet 200kr i måneden til f.eks kino osv.. Resten må jeg tjene selv ved å gjøre ulike ting i huset. De siste 2 måneden har jeg faktisk klart å tjene meg opp til rett under 800kr, og med de 200 kr i tillegg, blir det i underkant av 1000 kr i måneden. Men da jobber jeg hardt og tar enhver mulighet for å tjene et par kroner. For hvis du gjør det ofte og sparer masse, blir fort 10 kr til 150, men da må an virkelig jobbe! Jeg har også laget et skjema som jeg har hengt opp på kjøkkenet hvor det står hvor mye jeg tjener ved å gjøre de ulike tingene. Legger ut dette slik at du har en mal, for det er jo veldig greit.
4 - Småjobber blir det veldig fort penger av hvis du gjør det regelmessig. Og med småjobber mener jeg barnevakt, vaske hos noen du kjenner, gå tur med hunden til naboen eller hjelp besteforeldre med og rydde osv. Jeg er faktisk en god del barnevakt, og tjener veldig greit på det! Når jeg er det tjener jeg 50kr i timen, noe som fungerer veldig fint. Det jeg passer på å gjøre etter sånne småjobber hvor man får pengene rett i hånden er at jeg gir de rett til pappa slik at han kan sette de inn å konto. For det er veeldig, nesten litt for lett å bruke en eller to femtilapper på mat i kantinen. Det har jeg erfart. For der og da virker det som bare 50kr liksom, eller 15 for den slags skyld. Men hvis du gjør det kanskje 2-3 ganger i løpet av en uke blir det godt med penger som du kunne spart! Et tips innenfor det med kantinematen er også å stå opp en halvtime tidligere og f.eks koke litt pasta og steke noen pølsebiter, lage toast i toastjern og pakke det inn i aliminiumspapir, ta med en nøttebar eller et sånn knekkebrød eller ta noen rester fra middagen før! Da kan du glede deg til lunsj uten å måtte svi av noen kroner i kantinen.

5 - Jobb. Dette er vell noe av det første de fleste kommer på når de tenker på å spare opp penger. Men det absolutt ikke så lett som man skal ha det til! Hvertfall ikke om man er 14.. Det er veldig vanskelig å skaffe seg jobb i den alderen jeg er nå, fordi det er ganske strenge regler i forhold til hvor lenge man kan jobbe osv. Men uansett så har jeg laget meg en CV og delt ut til de butikkene som sier det er greit. Jeg har levert til Kiwi, Cubus, Gullfunn, Rema 1000 og Økonomisko. Har ikke fått noe respons fra noen av de enda, men håper på å få meg noe ved juletider! For på det budsjettet jeg har nå, er det ikke så mye penger til shopping som jeg kunne tenke meg. Pluss at det er en veldig fin måte å komme seg inn i arbeidslivet og videre i livet! Hvertfall, så tenkte jeg å dele CV-en min for de som er litt rådville.. Jeg har også lagt ved karakterkortet mitt, men legger ikke det ut nå. Så det er hvertfall verdt et forsøk, selvom du er ung så er det noen som kunne tenke å ansette deg! :)I tillegg til alt dette kommer jo julepenger og bursdagspenger godt med! Hvis du ønsker deg kun penger på de to dagene blir det fort et par tusenlapper! Det viktigste er å spare, være tålmodig og jobbe hardt.

Da håper jeg virkelig at mine 5 tips var til god hjelp! hvsi dere har noen spørsmål angående dette, skal jeg få svart direkte i kommentarfeltet. Dere kan også sende meg mail på marenrygh@hotmail.com. 

Så får jeg bare si lykke til med sparingen! :)

- Mahary

 

 

 

svar på spørsmål - California 2014

postet 15.10.2013 kl. 21:07 i kategorien California 2014

Hvorfor valgte du California? 

 - For det første så har jeg alltid villet dra til USA, og for meg er det på en måte drømmestedet. Er det noe jeg elsker mer enn noe annet så er det sol, sommer, bading, shopping og å bli kjent med nye mennesker. California har alt det, så vil nok si at det er grunnen. Tenkte også på New York blant annet, men er veldig glad i strand og sol, så da var ikke det helt greia for meg. 

Hva ser du mest frem til?

 - Åh, jeg aner ikke! ALT, hvis det er lov til å svare det hahah. VIrkelig, jeg gleder meg til alt. Til og med flyturen liksom, hahah. Gleder meg kanskje spesielt til å møte alle de menneskene jeg skal dra med, og bli kjent med de. Gleder meg også helt utrolig mye til utfluktene som blant annet er L.A, og Hollywood.

Hva håper du å oppnå med språkreisen?

 - Jeg håper nok å bli bedre i engelsk. Jeg elsker virkelig å snakke engelsk, så det hadde vært utrolig morsomt å få bedre uttale. Håper også at jeg kommer til å få venner for livet. Både fra Norge og fra andre land! Også vil jeg såklart oppnå  å se USA på sitt beste.

Hvor skal du bo?

 - Jeg skal bo på et campus på Long Beach! Er ikke helt sikker hvilke campus det er, men tror kanskje at det er California State University Long Beach. Der skal jeg bo på rom med en annen, men det har jeg ikke funnet ut av hvem er enda.Reiser du alene?

 - Jepp, det gjør jeg! Følre jeg får mer ut av reisen da, selv om det hadde vært utroolig koselig å dra med en veninne tror jeg at jeg ville følt meg litt bundet på en måte. Og med det mener jeg at jeg tror kanskje at det blir litt vanskeligere å bli kjent med nye osv, og at jeg alltid på tenkte på hun og sånn!

Hvorfor valgte du å dra på språkreise?

 - Rett og slett fordi jeg har blitt utrolig reiselysten det siste året. Har lyst til å reise over hele verden og oppleve alt hahah. Og med en gang jeg så at Aurora Mohn var på det, og så alle bildene og sånt hun la ut klarte jeg ikke stoppe å tennke på det, så da måtte jeg nesten bare bestille.

Hvilken organisasjon reiser du med?

 - Jeg reiser med EF (Education First). Valgte dette selskapet fordi jeg hadde hørt og lest mest veldig mye om det, også er det veldig mnage som skriver mye bra om det!

Er du veldig god i engelsk? Føler at man må være dritgod i engelsk for å dra på språkreise, så derfor er jeg litt usikker på om jeg vil dra.

 - Vil ikke skryte på meg og si at jeg er supergod i engelsk, men vil si at jeg ligger på gjennomsnittet blant norske ungdommer! Personlig syntes jeg det er kjempegøy og snakke engelsk og man må absolutt ikke være stjerneelev for å kunne dra på en språkreise. Det er jo en fordel å kunne snakke litt, men et av tingene du lærer der nede er jo også å forbedre engelsken din både når man er på skolen og i butikker og sånn, så det burde du ikke være redd for!:)

14 år, er ikke det ganske ungt?

 - Altså, jeg er jo 15 når jeg reiser, og føler meg egentlig ganske komfortabel med det. Språkreisene er jo for folk mellom 14-17 år. I tillegg har EF veldig stort fokus på sikkerhet. Så det er veldig trygt å reise sammen med de.

Er det ikke ganske dyrt?

 - Jo, det er det! veldig dyrt. Mamma og pappa betaler jo litt, og jeg har også konfirmasjon rett før vi drar, så jegg tror nok det skal gå fint. Betaler store deler av reisen selv, og har faktisk tenkt til å lage et innlegg om hvordan jeg sparer opp penger, skrive CV osv. Jobber man hardt nok, kan man absolutt dra dit uten å bekymre seg for å måtte droppe ekstraaktiviteter osv.

Hvor mye koster det?

 - Det varierer jo fra kurs til kurs, men jeg skal på international, som er et kurs med folk fra hele verden, og skal bo på campus så det koster omtrent 34 700. Men hvis man bestiller før 31.oktober så får man 3000kr i rabatt! Det kommer også ekstra utgifter i tillegg. De ekstra utgiftene er påmeldingsgebyr, avbestillingsbeskyttelse og mobilabonnement. Det er hvertfall de jeg har. Og etter alle rabatter osv. Så kommer prisen på 34 700, og uten rabatt + alle ekstrautgiftene blir det omtrent 37 000. i tilegg til dette komer også helgeturene og slik, men det kan jeg skrive mer om senere!

Hvor lenge skal du være der?

 - Jeg skal være der i 4 uker! Eller 28 dager da, heheh. Valgte det fordi da får jeg vært der så lenge som mulig + at tiden kommer til å gå utroolig fort!

Det var spørsmålene! Hvis dere har noen flere spørsmål så er det bare å spørre i vei! Hvis det kommer veldig mange spørsmål etter dette innlegget lager jeg nok en del til :)

Hva syntes du om svarene? Er det noe mer du lurer på?:)

- Mahary

 

California 2014

postet 11.10.2013 kl. 21:22 i kategorien California 2014

Hei dere!

Som jeg nevnte i det første innlegget etter den såkalte pausen, skal jeg på språkreise til California neste sommer. Kommer til å skrive en god del om dette på bloggen, men begynner med en spørrerunde angående dette. Da kan dere da spørre om alt dere ønsker, ikke vær flaue ellernoe. Ingen spørsmål er dumme. Kommer til å svare på disse spørsmålene når det har kommet inn mange nok til at jeg kan legge ut et innlegg om det, så da er det bare å spørre i vei!!

Såå, er det noe du lrer på angående språkreisen?:)

- Mahary

Ditt navn her

Velkommen til bloggen min!

Her kan du ønske dine lesere velkommen til bloggen din, skrive litt om hvem du er og ting som interesserer deg.

Følg meg

Legg til som venn

Kategorier

 • 30Dayschallenge
 • Anbefalinger
 • Bildeinlegg
 • Blogg
 • Bomkjøp
 • California 2014
 • Diskusjon
 • DIY
 • Innkjøp
 • Livet
 • Mat
 • Mote
 • Musikk
 • Negler
 • Outfit
 • Sminke
 • Sponset
 • Spørsmålsrunde
 • Tips &Triks
 • Trening
 • Video
 • Arkiv

 • Desember 2014
 • November 2014
 • Oktober 2014
 • Juni 2014
 • November 2013
 • Oktober 2013
 • April 2013
 • Mars 2013
 • Februar 2013
 • Januar 2013
 • Desember 2012
 • November 2012
 • Oktober 2012
 • September 2012
 • Design  Elise Karlstrøm Bjørnstad www.elisebear.blogg.no


  © Designet er laget av: Elise Karlstrøm Bjørnstad. www.elisebear.blogg.no

  hits